Als energiek achtjarig jochie ging Rafik Zohri op taekwondoles. Het was vooral vader Zohri die z’n zoon de dojang – de ruimte waarin taekwondo wordt beoefend – in wilde. Zohri: “Thuis stuiterde ik van de energie, mijn vader leek taekwondo een sport waarin ik m’n energie kwijt kon.” Het bleek een gouden combinatie: in de loop van de jaren werd het taekwondotalent van Zohri zichtbaar. Tussen 1998 en 2009 werd hij onder andere Nederlands kampioen en winnaar van toernooien als de US Open. Het jaar 2007 zorgde voor een professionele boost. “Naarmate je beter wordt ga je hogere doelen stellen en wil je meer bereiken. In 2007 heb ik daarom mijn fulltime baan als kapper opgezegd. Niet zomaar natuurlijk: dat jaar werd ik derde tijdens het WK in Beijing en kreeg ik een A-status toegekend door het NOC*NSF. Dat houdt in dat je met subsidie de hele week kunt trainen. Ik besloot honderd procent voor de sport te gaan” aldus Zohri.


Fulltime sporten
Was taekwondo voorheen voorbehouden aan de avonduren na een werkdag knippen, ineens werd het een fulltime bezigheid. Zohri: “Ik verhuisde van Haarlem naar Arnhem en liet m’n vertrouwde wereld compleet achter. Gelukkig was de sfeer in Arnhem goed, en kon ik bijzaken loslaten om me te helemaal te concentreren op de sport: twee keer per dag, zes dagen per week.”
Naast topsport volgde Zohri een studie aan het CIOS. Wat ondanks de drukte prima gecombineerd kon worden, tot vorig jaar. “In 2013 kwam er een nieuwe subsidieregeling, het NOC*NSF besloot alleen nog geld te steken in sporten met een een grote medaillekans. Dat was taekwondo helaas niet.” De topsporter verhuisde terug naar Haarlem en moest het, vanuit een omgeving met coach, medische staf en een uitgekiend trainingsprogramma, ineens helemaal zelf doen.


Crowdfunding
Doorzettingsvermogen bleek een ander talent van de sporter. Zohri ging niet bij de pakken neerzitten. “Na een jaar dacht ik: zo gaat het niet langer. Ik kon door het gebrek aan financiën niet meer deelnemen aan bepaalde internationale toernooien. En boven alles: ik wil er tijdens de Olympische Spelen in 2016 staan.” Hij startte daarom een crowdfunding project waarmee eind mei 8500 euro binnengehaald moest worden: met dit bedrag kan Zohri onder andere trainingstages volgen en zich meten met internationale atleten. “Op topniveau trainen is zó belangrijk. Dat moet ik op hoog niveau blijven doen om uitgedaagd te worden.”


As we speak is het beoogde bedrag binnengehaald. Maar alle hulp blijft natuurlijk welkom. Niet alleen bedrijven, ook particulieren kunnen Zohri steunen in zijn weg naar het olympische podium over twee jaar. Na afloop van de crowdfunding campagne kan dat via zijn website: www.rafik-zohri.nl. De campagne is te volgen via www.wijzijnsport.nl.